Effectief prijzen

Je kind doet iets moois en je wil er iets over zeggen. Hoe doe je dat? Waar prijs je naar toe? Een compliment is goud waard. Het kan een kind doen groeien en glunderen van blijheid. Hoe kleed je een compliment zo aan dat het echt iets toevoegt aan de beleving en de ontwikkeling van je kroost? 

‘Goeeeed zo’ is zo’n vaak gehoorde kreet en zo algemeen dat het in feite niet meer is geworden dan een korte positieve prikkel. Wanneer je kind iets zegt of doet dat echt waardevol is, en waar hij of zij (of jij)  echt trots op is (bent), dan verdient het ook een ècht compliment.

Door effectief te prijzen kun je een kind laten groeien naar waar je in je opvoeding waarde aan hecht. Ik heb het hier ook over in mijn seminar Ouderschap
Een voorbeeld: een van mijn waarden in de opvoeding van Nino is bijvoorbeeld dat hij zich ontwikkelt tot zelfstandig en meedenkend persoon. Dus als hij uit zichzelf aanbiedt om vast de vieze borden naar het aanrecht te brengen dan zeg ik niet alleen ‘dank je wel’ of ‘goed zo, fijn’. Ik zeg dan zoiets als: ‘Heey Nino, kijk dat is pas meedenken! Jij hebt al zitten bedenken wat er nu nodig zou zijn hier.. Dank je wel!’.

Vaak vul ik dat nog aan met een algemene opmerking als ‘vele handen maken licht werk’ of ‘samen sterk’. Niet zelden doen we dan ook nog even een high-five of een dansje of een knuffel. Dat klinkt misschien overdreven, maar ga eens na: wat is mijn boodschap? Meedenken is leuk, meedenken wordt gewaardeerd, voor jezelf denken wordt gewaardeerd, ik zie wat je doet, geweldig, ik leef het met je mee. We zijn echt in het moment met elkaar. Zo maak ik van een compliment een feest van opvoeding.

Het mooie van effectief prijzen is dat je waarden en overtuigingen, die jij belangrijk vind in jouw opvoeding, bewust aan je kind overbrengt. Op een manier die voor iedereen fijn, veilig en vrolijk is. Gebruik complimenten dus als manier om je opvoeding kracht bij te zetten, en niet slechts als oppervlakkige uiting. Opvoeden vereist aandacht. Wat mooier dan dit te geven op fijne momenten!

Praktisch:
- denk na over waar jij de komende tijd met je kind aan wil werken en
- gebruik ontspannen momenten om hier bij stil te staan door
- met je taal en acties aandacht en tijd aan je kind te geven

Maak van een compliment een cadeau!

Alles wat je aandacht geeft, gaat leven

Nick van Deudekom is Ruwe Pit

Reacties

Er zijn geen reacties.

Verstuur een reactie

Bel mij

Ik geef u graag meer informatie over Ruwe Pit en de verschillende trainingen en coaching.

U kunt mij bereiken op +31 (0) 6 8165 1809

×

E-mail mij

Ik geef u graag meer informatie over Ruwe Pit en de verschillende trainingen en coaching.

U kunt mij mailen op 

×